Rieja » Specials » Kruiden
Rieja: Informatie van A tot Z

Harde kruiden en zachte kruiden

Harde kruiden en zachte kruiden Kruiden geven een gerecht een extra smaak, geur en de presentatie van het voedsel een extra verdieping. Er zijn verse kruiden en gedroogde kruiden. Er zijn harde kruiden en zachte kruiden. Eenjarige kruiden of kruiden als een vaste plant, die elk jaar terug komen. Een kruidentuintje of moestuintje geeft de mogelijkheid om zelf de kruiden te bezitten die gewenst zijn om in de keuken te gebruiken. Niet alleen in de keuken maar zelfs in de border passen kruiden. De meeste kruiden bloeien prachtig en geven de border nét dat bijzondere accent wat een border anders maakt.

Harde kruiden

Harde kruiden hebben houtachtige stengels (na het eerste jaar) met stugge blaadjes of naaldvormige bladeren. Het zijn stevig ogende planten. De bladeren hebben een aromatische geur bij aanraken.

SalieSalie
RozemarijnRozemarijn
BonenkruidBonenkruid

Het aroma van harde kruiden komt vrij bij verhitting van de kruiden. Harde kruiden zijn daarom geschikt om mee te laten koken, mee te laten braden of sudderen en om te gebruiken bij roerbakrecepten. Dit in tegenstelling tot zachte kruiden.
Harde kruiden zijn:
  • rozemarijn
  • salie
  • bonenkruid
  • tijm
  • oregano
  • lavendel
Harde kruiden zijn meestal meerjarig en redelijk winterhard. Alleen bij echt strenge winters (-10° of meer) moeten ze beschermd worden.
Harde kruiden kunnen buiten de koeling bewaard worden. Wanneer je een hard kruid koopt zijn ze meestal te vinden in de koeling van de supermarkt. Ze kunnen buiten de koeling bewaard worden! Dit in tegenstelling tot zachte kruiden.

Zachte kruiden

Zachte kruiden zien er kwetsbaar en zacht uit. Het zijn de lieflijk ogende planten in de kruidentuin.
Kruidenplanten die vallen onder de zachte planten zijn:
  • basilicum
  • bieslook
  • dragon
  • peterselie
  • dille
  • kervel
  • koriander
  • marjolein

BieslookBieslook
BasilicumBasilicum
MarjoleinMarjolein
Zachte kruiden worden niet meegekookt want dan vervliegt hun aroma. Pas op het laatst, net voor het uit serveren worden zachte kruiden toegevoegd aan een gerecht. Pas dan komt de aromatische geur van de bladeren het meest tot zijn recht.
Zachte kruiden horen in de koeling of koelkast bewaard te worden. Heb je niet alles nodig, bewaar dit in een stukje vochtig keukenrolpapier of vochtige theedoek. Rol dit op en leg in de groenten la van de koelkast. Zo is het mogelijk om een paar dagen langer gebruikt te maken van zachte kruiden.

Zachte kruiden zijn vaak eenjarig.
Citroenmelisse is een kruid

Citroenmelisse is een kruid

De citroenmelisse (Melissa officinalis) ruikt naar citroen. Een lichte wrijving over het blad geeft een heerlijke geur. Citroenmelisse in de moestuin of tuin geeft driedubbel plezier. Als kruid kan ci…
De rijkdom van de brandnetel

De rijkdom van de brandnetel

De brandnetel prikt en geeft jeuk. De brandnetel in de tuin willen we liever niet. En toch misstaat de brandnetel in apart stukje tuin of in de moestuin niet. De kracht van een brandnetel is dat het e…
Dille is een kruid

Dille is een kruid

Dille (anethum graveolens) is een kruid dat familie is van onder ander kervel en venkel. Een geurend kruid en een bloeiende dille bezit een prachtig scherm met groepjes gele bloemen op lange stelen. H…
Kruipend meerjarig bonenkruid

Kruipend meerjarig bonenkruid

Het blad van bonenkruid wordt in de keuken gebruikt bij verse boongerechten. Bij tuinbonen, doperwten, sperziebonen en stambonen geeft het een verfijning aan het gerecht. De naam bonenkruid is dan ook…
Munt in de kruidentuin

Munt in de kruidentuin

Munt heeft verschillende soorten waarvan de aarmunt de soort is welke we vaak aan treffen in de kruidentuin en in de keuken. Aarmunt waar we thee van trekken of gebruiken voor soep of vlees. De potjes…
Rozemarijn is een kruid

Rozemarijn is een kruid

Een heerlijk geurend kruid voor in de tuin of kruidentuin. Mooi tussen de vaste planten en een kruid om te gebruiken in de keuken. In de bloementuin of kruidentuin. Als sierplant voor de sier of een k…
Salie is een kruid

Salie is een kruid

“Salie is bijzonder goed voor hoofd en hersenen, het verlevendigt de zintuigen en het geheugen”. Dit schreef John Gerard, de zestiende-eeuwse kruidenkenner al. Wat vroeger goed was voor de mens, zal o…
Tijm als keukenkruid

Tijm als keukenkruid

Tijm is een heerlijk geurend kruid. Een potje tijm is simpelweg te koop bij de supermarkt, de biowinkel of bij de groenteboer. In de keuken voor de vensterbank, doet de plant het prima. Handig om mete…
Gepubliceerd door Rieja op 27-04-2014, laatst gewijzigd op 20-03-2015. Het auteursrecht van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://thomasluttikhold.nl/tip-33/#more-
Schrijf mee!