Rieja » Specials » Radiogolven
Rieja: Informatie van A tot Z

Radiogolven en het elektromagnetisch spectrum

Zendmasten voor de mobiele telefonie ontvangen en versturen de data overdracht van het ene draadloze apparaat naar het andere door de lucht. 2G (GSM), 3G (UMTS) en 4G (LTE) masten zijn de laatste tien jaar enorm toegenomen in het landschap. Het versturen en ontvangen van de data overdracht gebeurt door elektromagnetische velden, ook wel straling, radiogolven of radiofrequente straling genoemd. Radiogolven zijn golven in de vorm van elektromagnetische straling in het frequentiegebied van enkele honderden hertz tot enkele honderden gigahertz. Radiogolven zijn een stukje uit het elektromagnetisch spectrum en zijn niet- ioniserend.

Elektromagnetisch spectrum

De verschillende elektromagnetische velden vormen samen het elektromagnetisch spectrum. De volgende elektromagnetische velden vinden we in het elektromagnetisch spectrum:
  • (extreem) laagfrequente velden
  • radiofrequente velden
  • infrarood licht
  • zichtbaar licht
  • ultra violet
  • röntgenstraling en
  • gammastraling

Van een lage naar hoge frequentie en van niet ioniserende straling naar ioniserende straling. De grens tussen beide is gemaakt bij het zichtbaar licht. Extreem lage frequentie velden (ELF), radiogolven (hoog frequent) en infrarood vallen onder de niet ioniserende straling.

Niet ioniserende straling

Niet ioniserende straling betekent dat er te weinig energie vrijkomt om elektronen uit atomen vrij te maken. Bij röntgenstraling, ultra violette straling en gamma straling gebeurt dit wel en is dan ook ioniserende straling. Wetenschappelijk geclassificeerd als kankerverwekkend! De golflengte wordt na het zichtbaar licht namelijk steeds korter. De golflengte is afhankelijk van de frequentie: hoe hoger de frequentie hoe groter de energie inhoud van de golf. Hoe kwalijker dit kan zijn voor flora, fauna en mensen.

Niet duidelijk

Over de schadelijkheid voor een mensenlichaam wat betreft de niet- ioniserende straling bestaat echter veel onduidelijkheid. Op 31 mei 2011 heeft het IARC (International Agency on the Research of Cancer), bekend gemaakt dat zij hoogfrequente elektromagnetische velden (waar de mobiele telefonie gebruik van maakt) in gaat delen in groep 2b, mogelijk kankerverwekkend.
De slimme meter geeft lichamelijke klachten, geen besparing

De slimme meter geeft lichamelijke klachten, geen besparing

In Nederland wordt begin 2015 begonnen aan de grootscheepse uitrol van de slimme meter. Een energiemeter die draadloos aan de energieleverancier doorgeeft hoeveel stroom en gas er verbruikt wordt. Een…
Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel

Negen soorten kankers mede veroorzaakt door de mobiel

In een bijeenkomst in Connecticut in juni 2013 hebben vooraanstaande deskundigen van verschillende topuniversiteiten hun zorg uitgesproken over de gevaren van draadloze technologieën. Er werd een grot…
Waarom de slimme meter weigeren i.p.v. toestaan

Waarom de slimme meter weigeren i.p.v. toestaan

De slimme meter geeft automatisch aan de energieleverancier of netbeheerder hoeveel gas en elektriciteit er verbruikt wordt. De bedoeling is dat alle huishoudens en kleine bedrijven in Nederland voorz…
Wat doet terahertzstraling op de smartphone?

Wat doet terahertzstraling op de smartphone?

Selfies, foto’s en video-opnames maakt tegenwoordig bijna iedereen met de smartphone. Het fototoestel is amper meer nodig. Deze populariteit maakt dat fabrikanten een zoektocht hebben gemaakt om beter…
Gepubliceerd door Rieja op 04-01-2015, laatst gewijzigd op 29-09-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/5788/who_mobiele_telefonie_mogelijk_kankerverwekkend._eerste_reactie_kennisplatform_emv.).
  • http://www.antennebureau.nl/
Schrijf mee!