Rieja » Specials » Het weer

Het weer en het klimaat

Het weer en het klimaat Het weer is vaak het onderwerp waar vaak een gesprek mee begint: “ Lekker weertje hé”? Of “ Wat een hondenweer of geitenwollen sokkenweer ”. Het weer is een onderwerp welke als gespreksopener bovenaan staat. Het weer betreft ook iedereen. En ook iedere dag kan het anders zijn in ons zeeklimaat. Vandaag mooi weer en morgen de hele dag regen. De ene dag is de lucht grijs en zwaar van de nevel en mist en de andere dag is de lucht gekleurd van een schitterende zonsopkomst of - ondergang. Of wolkenluchten met geweldig mooie wolken. Niet voor niets zijn de Hollandse luchten zo vaak geschilderd.

Het klimaat van Nederland en het weer

Onder invloed van de Noordzee, alle rivieren en meren in ons land maken dat we in Nederland een zeeklimaat hebben. Deze watermassa’s spelen een grote rol bij het bepalen van het weer en de seizoenen. Maar zo klein Nederland ook is, er zitten verschillen in gebieden. Het mesoklimaat. Deze verschillen hebben te maken met
  • de afstand tot water
  • grondsoort (klei- of zandgronden)
  • reliëf (heuvels en glooiend landschap)
  • verschil in landschap (bossen, steden of polderlandschap)

Avondrood mooi weer aan boordAvondrood mooi weer aan boord
Onweerswolk en ondergaande zonOnweerswolk en ondergaande zon

De straalstroom

Een andere reden welke bepaalt welk weer we hebben is de straalstroom. In Nederland liggen we vaak op de scheidslijn van koude polaire lucht uit het noorden en warme tropische lucht uit het zuiden. De straalstroom genoemd. Deze ligt op 9 tot 10 kilometer hoogte en is gemiddeld meer dan duizenden kilometers lang, een paar kilometer hoog en honderden kilometers breed. Een kenmerk van de straalstroom zijn de hoge windsnelheden met meer dan 100 kilometer per uur. Het weer in Nederland is afhankelijk van waar de straalstroom ligt. Ligt deze in de buurt van Nederland dan hebben we wisselvallig weer. Hebben we in Nederland mooi droog en zonnig weer, dan ligt de straalstroom boven een ander deel van Europa. De straalstroom is er altijd.

Zonuren en regenneerslag

De zonuren zijn gemiddeld niet overal hetzelfde in Nederland. De kuststreek heeft gemiddeld meer zonuren in een jaar dan het oosten van ons land. De neerslag in de vorm van regen is gemiddeld ook niet overal gelijk. Op de Veluwe, in Drenthe en zuid- Limburg valt gemiddeld meer dan in de rest van het land. Bij het weeroverzicht wordt hier ook altijd rekening mee gehouden. Het westen, oosten, zuiden, noorden en de wadden eilanden worden dan ook vaak apart genoemd bij de berichten over het weer.
Mammatuswolk of uierwolk of borstenwolk

Mammatuswolk of uierwolk of borstenwolk

Voor of na een onweersbui kan het zijn dat er in de lucht vreemde wolken te bespeuren zijn. Wolken die als grote of kleine buidels naar beneden hangen. Als borsten of uiers zien ze eruit. Wanneer de z…
Wat zeggen de wolken, wordt het mooi weer of komen er buien?

Wat zeggen de wolken, wordt het mooi weer of komen er buien?

De vorm, de hoogte en de kleur van wolken zeggen veel. Dreigende zwarte wolken of mooie witte wolkjes. Wolken tot op de grond of helemaal geen wolken. Wolken met uiers of wolken als veren. Komt er reg…
Dauwdruppels en guttatiedruppels zijn verschillende druppels

Dauwdruppels en guttatiedruppels zijn verschillende druppels

Na een heldere nacht is het gras ’s morgens soms nat. Het heeft niet geregend en toch is alles nat. Vele dikke druppels zitten op grassprieten en planten. Deze nattigheid die niet van de regen komt no…
Het regent met grote druppels of hele kleine druppels

Het regent met grote druppels of hele kleine druppels

Regen is een vorm van neerslag. Hemelwater van dikke druppels of fijne kleine druppels. Regen is nodig om de bodem, planten, land- en akkerbouw te laten groeien. Smachten om regen of verzuchten dat he…
Zonnevlekken op de zon vanaf Aarde zichtbaar

Zonnevlekken op de zon vanaf Aarde zichtbaar

De zon hebben we nodig als mens. Het maakt ons blij en wanneer de zon schijnt is onze stemming vaak vrolijker, blij en tevreden. De zonnevitamientjes ook wel genoemd. Vitamine D wordt aangemaakt door…
Kleuren in de lucht voorspellen het weer

Kleuren in de lucht voorspellen het weer

De lucht is niet alleen blauw of grijs. Er zijn momenten wanneer de lucht fel oranje is of verschillend kleuren roodtinten geven. Van karmijnrood, aardbeirood, tomaatrood tot rozerood. Van roze en paa…
Van rolwolk tot valwind en windstoten

Van rolwolk tot valwind en windstoten

Wind is een gevolg van verschillen in luchtdruk. Een gebied met een hoge luchtdruk en een gebied met een lage luchtdruk geeft wind. De lucht gaat zich verplaatsen. Hoe groter de verschillen, hoe harde…
De maan en zijn andere kleuren en namen

De maan en zijn andere kleuren en namen

De maan draait om de aarde en wordt verlicht door de zon. Niet altijd zien we de maan omdat vanaf de aarde gezien de maan niet altijd helemaal door de zon beschenen wordt. De volle maan kennen we alle…
Gepubliceerd door Rieja op 09-04-2014, laatst gewijzigd op 08-12-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.klimaatinfo.nl/nederland/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Klimaat_van_Nederland