Rieja » Specials » Zon en maan

Hemellichamen in het heelal

Hemellichamen in het heelal Een hemellichaam is een natuurlijk object dat zich bevindt in het heelal. Het heelal, universum of de kosmos. Het heelal, de oneindige ruimte boven ons in de lucht. Overdag, bij helder weer is met het blote oog de zon te zien en soms ook nog de maan. Bij felle zon is het wel raadzaam om niet met het blote oog in de zon te kijken. Alleen wanneer er dunne sluierbewolking is geeft de zon geen schade aan het oog. Wanneer het donker is bij helder weer zijn de maan en de sterren te zien. De planeten die zich verplaatsen tussen de sterren zijn niet te zien met het blote oog. Hier is een telescoop voor nodig.

Hemellichamen

Hemellichamen, die we vanaf de aarde kunnen zien, zijn;
  1. de zon (de ster van ons zonnestelsel)
  2. de maan

Een hemellichaam waar we met meer dan zeven miljard mensen wonen is de planeet aarde.

De zon is een ster

De zon is het grootste hemellichaam van ons zonnestelsel. De zon is een G2 ster, één van de 100 miljard of zelfs meer sterren in ons melkwegstelsel met een diameter van 1.390.000 km. De temperatuur aan de oppervlakte van de zon is 5.500°Celsius en in de kern van de zon 15.600.000° Celsius. De zon bestaat voor 75% uit waterstof en 25% uit helium. Rond de zon bevindt zich een laag ijl gas (de corona) die zichtbaar vanaf de aarde is bij een totale zonsverduistering. Door periodieke uitbarstingen op de zon (zonnewind en zonnevlammen) worden grote hoeveelheden elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd (ionen). Vanaf de aarde zijn dit de donkere vlekken op de zon (zonne-vlekken). De zon met de negen andere planeten en al de manen noemen we het zonnestelsel.

Planeten

Een planeet is een hemellichaam dat om een ster heen draait, en zelf geen licht maakt. De planeten in ons zonnestelsel zijn:
  • De aarde
  • Venus
  • Mars
  • Mercurius
  • Saturnus
  • Uranus
  • Mars
  • Neptunus
  • Pluto

Rond de aarde beweegt de maan. Samen draaien zij rond de zon.

Bron: BillDamon, Flickr (CC BY-2.0)Bron: BillDamon, Flickr (CC BY-2.0)

Manen

Manen zijn natuurlijke objecten die om planeten heen draaien. Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de planeten Jupiter en Saturnus. Kleine planeten hebben meestal maar weinig manen: Mars heeft er twee, de Aarde heeft er een, en Venus en Mercurius hebben er helemaal geen maan. De Romeinse naam van ‘onze’ maan is Luna en deze staat gemiddeld op 384.500 kilometer afstand van de planeet aarde.
De heldere poolster en de kleine beer

De heldere poolster en de kleine beer

De bewondering is groot wanneer de hemel bezaaid is met sterren. De heldere duidelijke en lichte puntjes in de lucht. De een nog helderder dan de ander. Sterren die een figuur volgen wat meestal met h…
De maan en de maanfases of schijngestalten

De maan en de maanfases of schijngestalten

Een maan is een hemellichaam dat om een planeet draait. Onze maan (een planeet) draait om de planeet aarde en de aarde draait om de zon (de zon is een ster in het planetenstelsel). Alleen sterren geve…
De maan en zijn andere kleuren en namen

De maan en zijn andere kleuren en namen

De maan draait om de aarde en wordt verlicht door de zon. Niet altijd zien we de maan omdat vanaf de aarde gezien de maan niet altijd helemaal door de zon beschenen wordt. De volle maan kennen we alle…
Een gezonde portie zon hebben we nodig

Een gezonde portie zon hebben we nodig

Wat een genot wanneer na weken grijs en regenachtig weer, de zon schijnt. Bij het wakker worden kiert de zon langs het rolgordijn. Waar je anders met moeite uit bed komt, gaat het nu vol goede zin en…
Het maanoppervlak vanuit de aarde gezien

Het maanoppervlak vanuit de aarde gezien

Het aanblik van de volle maan heeft iets betoverends. Vanaf de aarde gezien lijkt er een gezicht op de maan te zitten. Twee rondachtige zachtgrijze ogen en iets naar beneden tussen de ogen, een neus a…
Is de maan ontstaan na een botsing met planeet Theia?

Is de maan ontstaan na een botsing met planeet Theia?

Een onderzoek maakt op 6 juni 2014 bekend, dat de maan is ontstaan doordat er in een heel ver verleden een hemellichaam tegen de aarde botste. Duitse wetenschappers hebben basaltstenen onderzocht, die…
Maansverduistering: zon, aarde en maan op één lijn

Maansverduistering: zon, aarde en maan op één lijn

Bij een maansverduistering (maaneclips) spelen de zon, de aarde en de maan een rol. De aarde staat dan tussen de zon en de maan in waardoor de schaduw van de aarde op de maan valt. Daar waar bij de zo…
Wanneer er geen maan om de aarde zou draaien

Wanneer er geen maan om de aarde zou draaien

De maan draait om de aarde. Ze lijken bij elkaar te horen. Maar als er nu eens geen maan zou zijn. Alleen de aarde en geen maan met zijn schijngestaltes. Verandert dan het leven op aarde of verandert…
Zonnevlekken op de zon vanaf Aarde zichtbaar

Zonnevlekken op de zon vanaf Aarde zichtbaar

De zon hebben we nodig als mens. Het maakt ons blij en wanneer de zon schijnt is onze stemming vaak vrolijker, blij en tevreden. De zonnevitamientjes ook wel genoemd. Vitamine D wordt aangemaakt door…
Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijn

Zonsverduistering: de maan, aarde en zon op één lijn

De aarde, maan en de zon kunnen, wanneer ze op één lijn staan zorgen voor een zonsverduistering. Dit is echter afhankelijk van veel factoren en een totale zonsverduistering is dan ook zeldzaam. We kun…
Gepubliceerd door Rieja op 15-06-2014, laatst gewijzigd op 08-12-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hemellichaam
  • http://partyflock.nl/flocktopic/47982:Wat-is-de-temperatuur-van-de-zon