Planten die graag in de zon staan
De gemiddelde temperatuur in Nederland en België stijgt. Eind 20ste eeuw met gemiddeld 1,2 graden Celsius en voor de 21ste eeuw wordt een stijging van 1,5 tot 6,5 graden Celsius verwacht. Het klimaat verandert met geregeld tropische temperaturen, lange perioden van droogte en hoosbuien. Het is of té droog, of té nat of té warm in Nederland en België. De planten in de tuin hebben het moeilijk. Ze staan in de voor de inheemse planten veel te hete zon of met de wortels in het water. Veel planten kunnen daar niet tegen. Moeten we in Nederland en België de tuinplanten uit het Mediterraans gebied laten komen?
Mediterrane planten
Mediterrane planten zijn planten die voornamelijk groeien in het Middellandse Zeegebied. Het Middellands Zeegebied met hete, droge zomers en milde winters. Door de klimaatverandering voorspellen meteorologen in de 21ste eeuw warmere en drogere zomers, met nattere winters en kortstondige flinke vorst. Het geeft in de 21ste eeuw, een regen aan records in temperaturen, de hoeveelheid gevallen regen en temperaturen onder nul. De zomers zullen vaker uitschieters geven tot 40°C of meer en de winters worden zachter met uitschieters tot -20°C of meer. Mediterrane planten zijn liefhebbers van warme temperaturen en kunnen goed in de zon staan en goed tegen de droogte bij te weinig neerslag. Een gebied langs de Middellandse Zee waar planten gewend zijn aan de hete zon en droge omstandigheden. Mediterrane planten kunnen redelijk goed tegen lichte vorst maar bij verwachte uitschieters hebben de planten, die niet naar binnen kunnen, extra bescherming nodig. Bescherming zoals een jutezak of vorsthoes om de plant heen en extra bescherming op de grond, voor de wortels. Planten maken dat er bij hoosbuien minder wateroverlast is dan in een ‘versteende tuin’.
Tegel eruit en plant erin
Tegel eruit, plantje erin, is het advies om het regenwater te reguleren. Een verhouding van 60% groen en 40% verharding is een verhouding waardoor het regenwater goed kan wegzakken in de bodem. Een plantje dat goed tegen de weersverandering bestand is, zoals een plant, boom of kruid uit warmere gebieden.
Bloesem olijfboom.
Vruchten olijfboom.
Oleander.
Bomen en struiken voor de Mediterrane tuin
Mediterrane bomen en planten in de tuin of terras zorgen niet alleen voor een zomergevoel maar ook voor verkoeling bij grote hitte en het reguleren van wateroverlast na een hoosbui. De keus in mediterrane bomen of struiken is groot en veel bomen zijn vruchtdragend zoals de vijgenboom, olijfboom of citrusbomen.
Bloeiende planten
Op vakantie in Frankrijk, Italië, Spanje, Mallorca of Griekenland groeien de rijkbloeiende planten zoals de bougainvillea en oleander gewoon langs de wegen en geven een waterval aan kleur. Planten die door de temperatuursverhoging prima gedijen in het klimaat van Nederland en België. Planten die redelijk winterhard zijn en goed tegen de warmte en droogte kunnen. Planten zoals de:
- agapanthus. Kan tot -5°C vorst verdragen;
- bougainvillea. Is niet winterhard en moet ‘s winters naar binnen;
- canna. Canna’s zijn knolgewassen en sterven in het najaar af waarna de knollen bewaard kunnen in de pot op een vorstvrije en droge plek bij een temperatuur van minimaal 9 graden, om in het voorjaar opnieuw te planten;
- mandeville. Is niet winterhard;
- oleander. Kan tot -5°C vorst verdragen;
- gloriosa. Sterft af in het najaar en in de winter worden de knollen bewaard om in het voorjaar tot een prachtig bloeiend plant te komen in de tuin of op het terras.
Mediterrane kruiden
Als basis om een tuin aan te leggen, zijn vaste planten ideaal. Mediterrane kruiden zijn bloeiende en geurige kruiden. Kruiden die niet misstaan in de tuin en bovendien te gebruiken zijn in de keuken en om te plukken en drogen zodat er altijd een voorraad is. De mediterrane kruiden zijn zonliefhebbers en kunnen goed tegen de droogte zoals het Italiaanse kruid oregano of rozemarijn.