Rieja » Specials » Moeder zijn

Mama, het mooiste beroep van de wereld

Mama, het mooiste beroep van de wereld Wanneer peuters of kleuters gevraagd worden: “wat wil je later graag worden?”, is vaak het korte en bondige antwoord: “mama!”. Het antwoord wat volwassenen denken te krijgen is een beroep. Een beroep als meester, dokter, piloot of buschauffeur. Maar is het moederschap wel een beroep? Het moederschap is officieel geen beroep. Toch is geen enkel beroep zo intensief als het moederschap. Een beroep voor dag en nacht. Een beroep voor zeven dagen in de week. Of het nu de biologische moeder is of de opvoedmoeder, het is het mooiste 'beroep' van de wereld.

Functie of beroep

Het moederschap is iets bijzonders. Voordat de baby geboren wordt, heb je als vrouw al contact met je ongeboren kindje. Als enige persoon van iedereen om je heen, heb je als aanstaande moeder iets moois met het nieuwe leven wat mag groeien in je buik. Ongeveer negen maanden met z’n tweetjes, waar niemand tussen kan komen. Onzichtbare ‘draadjes’ verbinden je met je kindje. Een prettige verbondenheid naast ook een grote verantwoordelijkheid. Een verbondenheid en verantwoordelijkheid voor levenslang. Na de geboorte en hoe groter je kindje wordt: moederschap is levenslang.
Kleine kinderen kleine zorgen,
Grote kinderen, grote zorgen. Dag en nacht.
Geen enkel beroep eist zo’n inzet. Moeder zijn is meer dan een beroep! Veel meer. En was het een beroep, dan was het onbetaalbaar.

Het moederschap geeft ‘rijkdom’

Moeder zijn kan je leven verrijken. Een baby heeft een moeder nodig om te ontwikkelen. Maar ook de moeder kan zich verder ontwikkelen dankzij het moederschap. Door:
  • te vertrouwen op haar instinct
  • op te komen voor haar kind. Angsten verdwijnen wanneer je kind onheus bejegend wordt. Een moeder vecht als een leeuw wanneer haar kind ziek is. Een moeder durft dan alles en de verlegenheid, die voor het moederschap zo aanwezig was, is weg. Kom een moeder niet aan haar kind(eren).
  • kennis te vergroten. Wanneer haar kind volwassen is en een eigen kijk op de wereld heeft, kan dit nieuwe inzichten en leermomenten geven voor de moeder. Haar kijk op de wereld wordt breder via de waarnemingen en ervaringen van haar kind.
  • vergeven. Ook een kind leert door ervaringen. Niet alle ervaringen zullen altijd positief zijn. De negatieve ervaringen kunnen veel leed veroorzaken en een moeder is in staat haar kind te vergeven. En niet alleen haar eigen kind, maar vergeven op grote schaal. Mensen om haar heen van vroeger en nu. Ze begrijpt bijvoorbeeld haar eigen moeder nu beter en kan vergeven. Geleerd om te vergeving dankzij het moederschap.

Moeder zijn is gewoon het mooist wat je over komen kan en de keus is aan de moeder wat ze ervan maken wil.
Een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Een verschil tussen mannelijke en vrouwelijke energie

Het verschil tussen een man en een vrouw is meestal zichtbaar. Zichtbaar bij de geboorte en bepaalt of er blauwe muisjes gekocht moeten worden, of roze. Dát is een jongen en dát is een meisje! Hij wor…
De moeder kan langzaam een band opbouwen met haar baby

De moeder kan langzaam een band opbouwen met haar baby

De moeder met een open oor en oog voor de noden van haar kind. De moeder die onvoorwaardelijk van haar kind(eren) houdt. Ook in moeilijke situaties. De moeder die het kind in de waarde laat. Die het m…
Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeft

Baas in eigen buik betekent dat een vrouw ook rechten heeft

Rond 1970 veranderen heel langzaam de opvattingen over de rol en de inhoud van het moederschap in Nederland ten opzichte van de jaren daarvoor. De vrouw moet baas zijn over haar eigen buik. Gelijke re…
Vrouwen moesten stoppen met werken als ze moeder werden

Vrouwen moesten stoppen met werken als ze moeder werden

De generatie van het begin van de 21ste eeuw weet niet beter. Je kiest bewust voor het moederschap en je bent dankbaar dat je moeder mag worden. Getrouwd of niet, dat maakt geen verschil. Werk of niet…
Gepubliceerd door Rieja op 02-12-2013, laatst gewijzigd op 20-03-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/faq/specifiek/faq-hoeveel-kinderen.htm
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Flowerpower