Rieja » Specials » Vroege lentebloeiers

Lentebloemen in de ontwakende tuin

Lentebloemen in de ontwakende tuin De meteorologische lente begint altijd op 1 maart en de astronomische lente rond 21 maart. In de lente worden de dagen langzaam weer langer dan de nachten en loopt de temperatuur overdag, langzaam weer op. Een reden dat de planten uit de winterrust komen. Na de periode van schijnbare rust komen de bladeren en knoppen, tussen de winterdekking weer omhoog. De groeikracht is groot zowel in de natuur als in de tuin. De kale wintertuin komt tot leven en geeft kleur aan de lente. Nachtvorst in de lente geeft bevroren en liggende bloemen, die snel ontdooien en verder zullen groeien.

Lentekriebels

Meestal laat de natuur aan het eind van de winter, in januari en februari, al zien dat de lente in aantocht is. In een winter met extreem hoge temperaturen, kan dit zelfs al in december zijn.

25-12-2015.25-12-2015.

Bloeiende bomen

Na een winter met temperaturen van een gemiddelde met 4,3 graden celsius, zal de prunus de bloesem pas laten zien aan het eind van de winter, begin meteorologische lente. Veel bomen in de natuur bloeien dan al zoals de;
  • hazelaar;
  • els;
  • wilg
  • gele kornoelje.

De winterakoniet.De winterakoniet.

De voorjaarsboden in de tuin

Ook in de tuin zijn al veel voorboden van de aankomende lente te zien.
Een prachtige struik die in februari bloeit is de camelia. Een struik met vele rode, roze of witte bloemen. Of de prachtige winterjasmijn met gele bloemen aan de nog kale takken. Bloemetjes die na elke vorstperiode in de winter dood gevroren zijn en waar nieuwe knoppen na de vorst gaan bloeien totdat er nieuw blad aan de struik komt in het voorjaar. De voorjaarsbollen, die begin voorjaar, hun kopjes boven de grond uitsteken. Voorjaarsbollen die verwilderd zijn of voorjaarsbollen die het afgelopen najaar in de grond gepoot zijn zoals de:
  • Sneeuwklokjes;
  • Krokussen;
  • Lenteklokjes;
  • Narcissen;
  • Winterakonieten;
  • Tulpen.

Verwilderde bolgewassen

Van veel bolgewassen zijn verwilderende soorten te koop. Deze verspreiden zich langzaam over de tuin en komen elk jaar terug. Ze worden vaak aangeduid als ‘botanische’ planten of stinzenplanten zoals de winterakoniet. Botanisch planten zijn niet veredeld, gekruist of geënt. Een botanische tuin is een tuin met wilde planten.

Vorst in de lente

Krokussen, sneeuwklokjes en narcissen staan in het voorjaar al heel vroeg in bloei. Hoewel bloembollen veel kou kunnen verdragen kan de bloem en het blad van de plant wel bevriezen. Een periode van matige vorst in de nacht kunnen planten die slap hangen overleven en richten zich vaak weer op. Bevroren delen van de plant die bevroren zijn geweest, waar cellen kapot zijn gegaan door de ijskristallen, laten soms verkleuringen zien.

Afdekken
Wordt er matige tot strenge vorst verwacht dan is het verstandig om de bloeiende bolgewassen af te schermen met snoeimateriaal uit de tuin. De kerstboom of kerststukjesmateriaal zijn ideaal hiervoor.
Bloeit de forsythia? Neen, het is de winterjasmijn

Bloeit de forsythia? Neen, het is de winterjasmijn

De winterjasmijn bloeit wanneer de meteorologische winter (1 december) begint, tot de meteorologische lente (1 maart). Met zijn mooie gele bloemen is het een echte kleurbrenger in de wintertuin. De ge…
De blauwe anemoon in Nederland en België

De blauwe anemoon in Nederland en België

Onder de nog kale takken komt een zee van blauw tevoorschijn. Een vrolijke en blauwe voorjaarbloeier bloeit. De blauwe anemoon. Blauwe bloemen met een geel hartje. Niet de witte bloemen van de bosanem…
De boerenkrokus vind zijn oorsprong in de Balkan

De boerenkrokus vind zijn oorsprong in de Balkan

Krokussen in de tuin kondigen de lente aan. In vele tuinen is het dan ook een waar genot om al de verschillende soorten krokussen te zien. Van mooie witte grote krokussen tot knalgele of felpaars. Kro…
De bosanemoon groeit niet alleen in bossen

De bosanemoon groeit niet alleen in bossen

Wanneer de winter op zijn eind loopt gaat de bosanemoon bloeien. Voorzichtig komen de eerste glanzende, witte bloemen tussen de verdroogde herfstbladeren op de grond, te voorschijn. De kopjes richting…
De camelia met zijn prachtige bloemen bloeit in de winter

De camelia met zijn prachtige bloemen bloeit in de winter

Een cameliastruik in de tuin kan veel plezier geven wanneer de struik het goed doet. In de winter (februari) is het één van de vroegst bloeiende struiken. De struik geeft een explosie aan kleur met de…
De eerste bloeiende lentebrengers na (of in) de winter

De eerste bloeiende lentebrengers na (of in) de winter

Ieder jaar, wanneer de jaarwisseling is geweest, vragen mensen zich af wat het nieuwe jaar gaat brengen. Een uitdaging, nieuw werk of ellende? Niets is zeker. Wel is zeker dat elk jaar, na oud en nieu…
De hartbladzonnebloem is een stralende lentebloeier

De hartbladzonnebloem is een stralende lentebloeier

De hartbladzonnebloem (of voorjaarszonnebloem) wordt in Nederland en België veel als sierplant aangeplant in tuinen en bloeit in het voorjaar. De wilde plant is een stinsenplant én een sierplant en bl…
De winterakoniet, een vroege voorjaarsbloeier

De winterakoniet, een vroege voorjaarsbloeier

Eind van de winterperiode kan de winterakoniet al bloeien. De gele bloemen laten zich vaak eerder zien dan sneeuwklokjes. Op plekken bij vroegere kastelen en landhuizen of in openbare parken waar in h…
Gewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinen

Gewoon speenkruid in bossen, bermen en tuinen

In februari kunnen we al vaak een solitair geel gekleurd bloempje zien tussen mooi groen blad, langs sloten, bermen of in bossen. Het speenkruid begint te bloeien, de lente is in aantocht! Pas in maar…
Het lenteklokje als voorbode van de lente

Het lenteklokje als voorbode van de lente

Het lenteklokje is een winterbloeier. De bloei van het lenteklokje is te verwachten vanaf februari. Het lenteklokje is het grotere familielid van het sneeuwklokje, welke gemiddeld vier weken eerder bl…
Gepubliceerd door Rieja op 21-10-2019. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=15164