Rieja » Specials » Moestuin

Groente uit de moestuin

Groente uit de moestuin Een eigen moestuin is hetzelfde als eigen baas zijn. Jíj bepaalt wát erin de moestuin komt en jíj bepaalt hoe je het wil hebben. Ga je voor biologisch? De groente echt helemaal puur? Wel met het risico dat de boerenkool of spruitkool wordt opgegeten door de rupsen van de koolvlieg. Of de prei wordt opgegeten door ritnaalden. Of tuinbonen die door zwarte luizen geen kans te krijgen om te groeien? Of kies je voor bestrijdingsmiddelen? De keus is aan de moestuinbezitter.

Wat kun je verbouwen en hoeveel?

Verrassend veel kun je zelf verbouwen. Kant en klaar zijn planten te koop, zoals tomaten, komkommer, sla en rode bieten. Doe je het liever zelf dan koop je zakjes zaad. Zaad is te koop bij de kweker of boerenbond in de buurt maar ook op internet is veel te bestellen bij verschillende zaadhandelaren. Ook leuke dingen om te proberen wat het wordt. Zakjes zaad zijn soms zelfs in de supermarkt te koop wanneer het lenteseizoen aanbreekt. Wat je gaat verbouwen is een persoonlijke keus. Wat vind ik of mijn gezin lekker? Wil ik producten die ik inmaak of invries, zodat er ook in de winter te genieten valt van eigen kweek? Mag het bewerkelijk zijn? Zoals doperwten, tuinbonen en sjalotten schoonmaken? Of tomatensaus maken van alle tomaten uit de kas? Hoeveel grond heb ik tot beschikking? Kunnen er bijvoorbeeld nog courgettes bij? Courgettes die steeds meer ruimte nodig hebben wanneer ze gaan groeien. Een eigen moestuin blijft een kwestie van ervaring opdoen en ook uitproberen. Soms bijvoorbeeld gewoon uitproberen hoe bijvoorbeeld artisjokken het doen in de moestuin. Een zinvolle hobby is het met altijd resultaat.

Een kas erbij

Om zelf te zaaien is een kas ideaal. Eind winter- vroege voorjaar kun je al beginnen met zaad zaaien. Om wanneer de plantjes naar buiten mogen, al een voorsprong te hebben. Om planten die een continuïteit nodig hebben in water en warmte, in de kas te laten groeien. Planten zoals:
  • tomaten,
  • komkommer,
  • pepers of
  • aubergines
De planten die afhankelijk zijn van het klimaat. Het ene jaar buiten doen ze het buiten redelijk en het andere jaar, met veel regen en wind, verschimmelen en verwelken ze en komen er geen vruchten aan. Niet echt planten om in het Nederlands zeeklimaat te groeien.

Geen moestuin

Ook zonder moestuin of kas kun je aan de slag met groenten zelf opkweken. Denk aan de vensterbank waar sla kan groeien en waar kruiden gezaaid kunnen worden. Of denk aan de zolder waar het donker is. Ideaal om witlof uit te proberen. Of met je eigen koffieprut oesters kweken.
Doperwten uit eigen tuin zaaien en oogsten

Doperwten uit eigen tuin zaaien en oogsten

Een echte zomergroente is de verse doperwt. Een heerlijke zomergroente. De allerlekkerste die er is! Ze zijn in het voorjaar te koop in de winkel maar wie een eigen stukje tuin tot de mogelijkheid hee…
Rode bieten uit eigen moestuin oogsten

Rode bieten uit eigen moestuin oogsten

Rode bieten of kroten, vers uit eigen moestuin. Ook vers te kopen in het seizoen (herfst of zomer) bij de groenteboer of supermarkt. De smaak is onvoorstelbaar, zo puur en zo aards. Er zijn zomerbietj…
Sjalotjes uit de moestuin of inmaken voor de winter

Sjalotjes uit de moestuin of inmaken voor de winter

Uit eigen moestuin sjalotjes oogsten. De sjalotjes zijn geuriger en pittiger dan de sjalotjes die je koopt in de supermarkt. Een sjalotje heeft een verfijnder smaak dan een ui. Sjalotjes inmaken in zo…
Sperziebonen zijn gezond en lekker

Sperziebonen zijn gezond en lekker

De lange, dunne en groene haricots verts zijn sperziebonen en vallen onder de stambonen. Mooi lang, groen en heerlijk om ze vers te plukken, te pitten en ’s avonds te eten. Boterzacht, jong, lekker va…
Tomaten uit eigen kas en tomatenpuree zelf maken

Tomaten uit eigen kas en tomatenpuree zelf maken

Alleen zelf geteelde tomaten, zonder enige poespas (bestrijdingsmiddelen) smaken zoals tomaten moeten smaken. Lekker, geurig, sappig en vol smaak. Wie niet van tomaten houdt vindt zelfgekweekte tomate…
Tuinbonen oogsten en verwerken

Tuinbonen oogsten en verwerken

Tuinbonen in de moestuin. De tuinboon, ook wel veldboon of labboon genoemd. Een heerlijke lekkernij voor de een en een ander vindt het afschuwelijk smaken. Tuinbonen om te oogsten, te doppen of dubbel…
Gepubliceerd door Rieja op 18-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • https://www.youtube.com/watch?v=IoYHYNjfPtU