Kleine kinderen, kleine zorgen
Wanneer je net moeder bent geworden, word je overspoeld met vragen en zorgen. Help! Mijn baby huilt zoveel! Is het normaal dat baby’s zoveel huilen? De baby is zo bruinig tot geelachtig. Moet dat wel? Is de ontlasting wel goed? Hebben andere baby’s dat ook? Is vaccineren wel veilig? Vele vragen overspoelen de jonge moeder. Vragen waar antwoorden op gegeven worden door derden. Alleen heeft iedereen een ander antwoord. Rustig laten huilen anders verwen je je baby. Niet laten huilen, want een baby die huilt kan de eerste zes maand niet om aandacht huilen. Misschien verzucht je ook wel eens: was hij of zij maar groter, dan zijn de zorgen een stuk minder.
Kleine kinderen kleine zorgen. Grote kinderen, grote zorgen
Is het zo dat wanneer het kind groter is de zorgen over zijn? Wat een jonge moeder niet beseft is dat de zorgen veranderen. Ze gaan met de leeftijd mee. De baby wordt een
- dreumes
- peuter
- kleuter
- basisschoolkind
- puber-adolescent en tenslotte word je kleintje
- volwassen.
Iedere leeftijd heeft zijn eigen scala van charmes en zorgen.
Meegroeien
Als ouders zijnde is het maar goed dat je langzaam meegroeit met je kind(eren). Dat er geen reëel besef is wat je allemaal kan verwachten. Het is een bescherming voor jezelf. Dat het eigenlijk genieten is van de mooie dingen. Dat niet iedereen een huilbaby heeft of een puber met verkeerde vrienden. Dat het als opvoeder geen zin heeft om je kind te beschermen voor alles. Dat het juist de ervaring is, die een kind levenswijsheid geeft en laat groeien naar volwassenheid. Dat ervaring niet altijd persoonlijk opgedaan hoeft te worden. Dat de media hier ook een rol in heeft net als goede vrienden en familie. Als biologische of opvoedouder kún je je kind niet overal voor beschermen. Wel er altijd zijn voor je kind (eren).
Er zijn
Er zijn voor je kind. Je kind als volwassene in dop behandelen. Op het niveau van je kind, deze serieus nemen met de eventuele vragen en met de zorgen serieus omgaan. Jíj bent de volwassene en je kind wil de wereld ontdekken. Dit gaat met vallen en opstaan voor je kind. Wees in de buurt om te helpen met opstaan, hoe groot de zorg ook is. Deel het samen maar respecteer ook wanneer je puber dit niet wil. Geef het kind de ruimte en sta altijd klaar om te begeleiden.