Harde kruiden en zachte kruiden
Kruiden geven een gerecht een extra smaak, geur en de presentatie van het voedsel een extra verdieping. Er zijn verse kruiden en gedroogde kruiden. Er zijn harde kruiden en zachte kruiden. Eenjarige kruiden of kruiden als een vaste plant, die elk jaar terug komen. Een kruidentuintje of moestuintje geeft de mogelijkheid om zelf de kruiden te bezitten die gewenst zijn om in de keuken te gebruiken. Niet alleen in de keuken maar zelfs in de border passen kruiden. De meeste kruiden bloeien prachtig en geven de border nét dat bijzondere accent wat een border anders maakt.
Harde kruiden
Harde kruiden hebben houtachtige stengels (na het eerste jaar) met stugge blaadjes of naaldvormige bladeren. Het zijn stevig ogende planten. De bladeren hebben een aromatische geur bij aanraken.
Salie
Rozemarijn
Bonenkruid
Het aroma van harde kruiden komt vrij bij verhitting van de kruiden. Harde kruiden zijn daarom geschikt om mee te laten koken, mee te laten braden of sudderen en om te gebruiken bij roerbakrecepten. Dit in tegenstelling tot zachte kruiden.
Harde kruiden zijn:
- rozemarijn
- salie
- bonenkruid
- tijm
- oregano
- lavendel
Harde kruiden zijn meestal meerjarig en redelijk winterhard. Alleen bij echt strenge winters (-10° of meer) moeten ze beschermd worden.
Harde kruiden kunnen buiten de koeling bewaard worden. Wanneer je een hard kruid koopt zijn ze meestal te vinden in de koeling van de supermarkt. Ze kunnen buiten de koeling bewaard worden! Dit in tegenstelling tot zachte kruiden.
Zachte kruiden
Zachte kruiden zien er kwetsbaar en zacht uit. Het zijn de lieflijk ogende planten in de kruidentuin.
Kruidenplanten die vallen onder de zachte planten zijn:
- basilicum
- bieslook
- dragon
- peterselie
- dille
- kervel
- koriander
- marjolein
Bieslook
Basilicum
Marjolein
Zachte kruiden worden niet meegekookt want dan vervliegt hun aroma. Pas op het laatst, net voor het uit serveren worden zachte kruiden toegevoegd aan een gerecht. Pas dan komt de aromatische geur van de bladeren het meest tot zijn recht.
Zachte kruiden horen in de koeling of koelkast bewaard te worden. Heb je niet alles nodig, bewaar dit in een stukje vochtig keukenrolpapier of vochtige theedoek. Rol dit op en leg in de groenten la van de koelkast. Zo is het mogelijk om een paar dagen langer gebruikt te maken van zachte kruiden.
Zachte kruiden zijn vaak eenjarig.